Ernst Kuhlemeier

Functie: Fysiotherapie, manueel therapie vlgs Marsman

Ernst Kuhlemeier, fysiotherapeut sinds 1973

 

“De pensioengerechtigde leeftijd ben ik al een tijdje gepasseerd, maar ik vind ons vak nog steeds erg boeiend om te doen. Daarom ben ik nog twee dagen per week actief in onze praktijk.
Ik ontvang patiënten met uiteenlopende klachten aan onder meer de rug en wervelkolom. Daarbij pas ik vrijwel altijd technieken toe uit de manuele therapie volgens de methode Marsman.

Toen ik afstudeerde, bestond de term fysiotherapie nog maar kort. Daarvoor heette het vakgebied ‘heilgymnastiek en massage’. We gingen van fysiotherapie spreken toen de zogeheten fysiotechniek haar intrede deed. We gingen gebruik maken van elektronische hulpmiddelen, onder meer ultrageluid- en korte golfapparatuur, om aandoeningen aan spieren en gewrichten te verlichten. De jongere generatie fysiotherapeuten leert hier niet meer mee werken, maar wij hebben nog apparatuur in huis en ik vind er nog regelmatig nuttige toepassingen voor bij spier- en artroseklachten.

Natuurlijk zijn de inzichten en onze aanpak door de jaren heen enorm veranderd. Maar de uitdaging die altijd blijft, is om samen met de patiënt op zoek te gaan naar wat er aan de hand is en hoe we daar iets aan gaan doen. Uiteraard moet ik mijn vakgebied goed bijhouden en cursussen volgen. Ik heb het voornemen om nog tot 2020 actief te blijven en hoop tot die tijd nog veel mensen van hun klachten af te kunnen helpen.”

Terug naar overzicht